Ώρες Λειτουργίας

Δευ-Παρ 09:00-17:00

info@grandcover.gr

(+30) 210 34 55 090

Πειραιώς 205

177 78, Ταύρος

  • :
  • :
Το BLOG μας
Νέα χρήσιμα και ενδιαφέροντα, από το σύμπαν της ασφάλισης και όχι μόνο!
  • Blog
  • 10 λάθη που κάνετε καθημερινά με τις ηλεκτρικές συσκευές σας
10 λάθη που κάνετε καθημερινά με τις ηλεκτρικές συσκευές σας

10 λάθη που κάνετε καθημερινά με τις ηλεκτρικές συσκευές σας

Αυτά είναι τα λάθη που θα πρέπει να αποφύγετε για να λειτουργούν ομαλά οι ηλεκτρικές σας συσκευές χωρίς να σπαταλάτε αναίτια ρεύμα.

Εκτός από την χρήση ελαττωματικών προϊόντων και τις φθαρμένες καλωδιώσεις, η λανθασμένη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες κινδύνου βλάβης αλλά και πρόκλησης πυρκαγιάς. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να ελέγχουμε τακτικά τις ηλεκτρονικές συσκευές για τυχόν βλάβες και να συμβουλευόμαστε το εγχειρίδιο του κατασκευαστή όταν έχουμε αμφιβολίες σχετικά με την χρήση τους.

Μερικές ακόμα συμβουλές που θα αποδειχθούν ιδιαίτερα αποτελεσματικές εάν θέλουμε να τις διατηρήσουμε σαν καινούργιες όσο το δυνατόν περισσότερο, περιλαμβάνουν:

1. Διαβάζουμε το manual

Περιλαμβάνει κάθε πληροφορία που χρειαζόμαστε και κατά πάσα πιθανότητα μπορεί να λύσει κάθε μας απορία ή αμφιβολία. Αντί να περιμένετε να μην λειτουργήσει κάτι για να ανατρέξετε σε αυτό, δοκιμάστε να το διαβάσετε εξαρχής για να γνωρίζετε πώς λειτουργεί πραγματικά η συσκευή σας και τι μπορεί να την βλάψει.

2. Δεν φορτώνουμε τις πρίζες

Είναι λειτουργικές και μας εξυπηρετούν αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τις «φορτώνουμε» με πολλές συσκευές. Για αυτό αποφύγετε να χρησιμοποιείτε καλώδια επέκτασης ή μετατροπέα πολλαπλών εξόδων και συνδέετε μόνο μια συσκευή που παράγει θερμότητα σε μια πρίζα κάθε φορά.

Θυμηθείτε ότι οι πρίζες που ζεσταίνονται ή αφήνουν μια μυρωδιά καμένου πρέπει να ελεγχθούν από ηλεκτρολόγο πριν τις χρησιμοποιήσετε ξανά.

3. Αλλάζουμε καλώδια

Όλα τα καλώδια τροφοδοσίας πρέπει να ελέγχονται τακτικά για τυχόν σπασίματα και ξεφτίσματα, μιας και όταν καταστραφούν θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του σπιτιού, αυξάνοντας την πιθανότητα πυρκαγιάς ή ηλεκτροπληξίας. Επίσης τα καλώδια δεν πρέπει να περνούν κάτω από τα χαλιά ή τα έπιπλα.

4. Αποθηκεύουμε σωστά τα εφεδρικά καλώδια

Εξίσου σημαντικό είναι να συντηρούμε σωστά τα καλώδια τροφοδοσίας ή τις επεκτάσεις ακόμα και όταν δεν τις χρησιμοποιούμε καθημερινά. Για αυτό αποθηκεύστε όσα δεν χρειάζεστε σε μέρος χωρίς υγρασία ή θερμότητα, μακριά από κατοικίδια ή μικρά παιδιά και φροντίστε να είναι χαλαρά διπλωμένα, για να μην σπάσει η εξωτερική τους κάλυψη.

5. Εάν δεν χρησιμοποιούμε μια συσκευή, την αποσυνδέουμε

Αυτό μπορεί να ισχύει για πολλές συσκευές, από το φορτιστή του κινητού μέχρι τις τηλεοράσεις σε κάθε δωμάτιο. Αποσυνδέοντας τις συσκευές που δεν χρησιμοποιούμε όχι μόνο εξοικονομούμε ρεύμα αλλά τις προστατεύουμε και από πιθανές αλλαγές στην τάση του ρεύματος, που μπορεί να τις κάψουν.

6. Μακριά από το νερό

Είναι σημαντικό να διατηρείτε τον ηλεκτρικό σας εξοπλισμό στεγνό και μακριά από το νερό ή από πηγές του, όπως ντους, ενυδρεία και μπανιέρες. Εξίσου σημαντικό είναι να έχετε στεγνά χέρια όταν χειρίζεστε μια ηλεκτρική συσκευή.

7. Δίνουμε αέρα στις συσκευές μας

Είτε πρόκειται για το ψυγείο σας είτε για το πλυντήριο ρούχων είναι σημαντικό να το τοποθετήσετε με τέτοιο τρόπο ώστε ο αέρας να μπορεί να κυκλοφορεί άνετα για να μην υπερθερμανθεί και να μην βραχυκυκλώσει. Για μέγιστη ασφάλεια θυμηθείτε να μην αφήνετε κοντά στις ηλεκτρικές σας συσκευές εύφλεκτα υλικά ή αντικείμενα.

8. Λάμπες με τη σωστή ισχύ

Ελέγξτε όλες τις λάμπες, τα φωτιστικά και τις συσκευές σας για να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε λαμπτήρες με την σωστή ισχύ, προκειμένου να αποτρέψετε τυχόν ηλεκτρικά προβλήματα. Εάν σε ένα φωτιστικό δεν αναφέρεται ενδεικνυόμενη ισχύς, χρησιμοποιήστε λαμπτήρες 60 Watt ή λιγότερο ενώ για φωτιστικά οροφής χωρίς ένδειξη μπορείτε να επιλέξετε λαμπτήρες των 25 Watt.

Οι LED λαμπτήρες είναι ιδανική επιλογή, καθώς καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και μειώνουν τον κίνδυνο υπερθέρμανσης των φωτιστικών σας.

9. Όπου υπάρχουν ανεμιστηράκια… τα καθαρίζουμε

Σε ορισμένες ηλεκτρονικές συσκευές, όπως οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, βρίσκουμε μικρούς ανεμιστήρες, που μπορεί να συσσωρεύσουν σκόνη και σκουπιδάκια. Όταν συμβεί αυτό, η συσκευή σας μπορεί να λειτουργεί πιο έντονα λόγω υπερθέρμανσης.

Κάτι τέτοιο όχι μόνο μειώνει την διάρκεια ζωής του υπολογιστή σας αλλά μπορεί παράλληλα να προκαλέσει βραχυκύκλωμα και περαιτέρω βλάβη.

10. Προσέχουμε την θερμότητα

Θυμηθείτε να κρατάτε μακριά τα εύφλεκτα αντικείμενα από τις φορητές ηλεκτρικές σόμπες αλλά και τους φούρνους. Ειδικά οι ηλεκτρικές σόμπες θα πρέπει να είναι στέρεα τοποθετημένες στο δάπεδο, μακριά από κουρτίνες ή άλλα έπιπλα.

Πηγή: protothema.gr

© 2023 Grand Cover Πράκτορες Ασφαλειών

+πατήστε ENTER για να προχωρήσετε
+πατήστε ENTER για να προχωρήσετε

logo agent 171x99

Μια νέα ιδέα στην ασφάλιση...

Τ: 210 34 55 090 E: info@grandcover.gr
Πειραιώς 205, 177 78 Ταύρος
ΑΦΜ: 801016808 Αρ. ΓΕΜΗ: 147021303000