Ώρες Λειτουργίας

Δευ-Παρ 09:00-17:00

info@grandcover.gr

(+30) 210 34 55 090

Πειραιώς 205

177 78, Ταύρος

  • :
  • :
Το BLOG μας
Νέα χρήσιμα και ενδιαφέροντα, από το σύμπαν της ασφάλισης και όχι μόνο!
  • Blog
  • Δίνουμε ανάσα στο περιβάλλον βάζοντας τέλος στην εποχή του πλαστικού!

Δίνουμε ανάσα στο περιβάλλον βάζοντας τέλος στην εποχή του πλαστικού!

“Προστασία του περιβάλλοντος”, μια φράση τόσο χρησιμοποιημένη. Έλα όμως που αν το περιβάλλον προστατευόταν τόσο συχνά όσο χρησιμοποιείται η φράση αυτή, τότε μάλλον θα ζούσαμε σε έναν καθαρό πλανήτη με υγιές κλίμα και με τη βιοποικιλότητα ασφαλή.

Ήρθε και η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που αυτή τη χρονιά κλείνει 50 χρόνια ύπαρξης, μιας και καθιερώθηκε στις 5 Ιουνίου του 1973 από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP).

Ο πλανήτης αντιμετωπίζει πολλαπλές, παγκόσμιες κρίσεις οι οποίες γνωρίζουμε, χάρη στην επιστήμη, ότι επηρεάζουν άμεσα το ανθρώπινο είδος και το ίδιο μας το μέλλον, μιας είμαστε και εμείς μέρος του μεγάλου αυτού οικοσυστήματος που λέγεται Γη. Η κλιματική κρίση και η κατάρρευση της βιοποικιλότητας είναι εδώ και δεν αστειεύονται, εξού και η ανάγκη για άμεσες, συντονισμένες δράσεις μεγάλης κλίμακας για την αντιμετώπισή τους.

Greenpeace Greece, the municipality of Karystos and volunteer group and local groups such as the volunteer fire fighters of Styra, Evia, perform a brand audit and beach cleanup at Charakes beach, Evia island. The beach is secluded and beautiful, however the amount of plastic found there was shocking. 

Ένα μεγάλο ζήτημα της εποχής μας που επιδεινώνει και τις δύο παραπάνω μεγάλες κρίσεις είναι η πλαστική ρύπανση. Γι’ αυτό, ακόμα και ο ΟΗΕ έχει ως σύνθημα για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος το #BeatPlasticPollution και καλεί σε παγκόσμια δράση για τη μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία και τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης, στόχο για τον οποίο εργάζεται σταθερά εδώ και πολλά χρόνια και η Greenpeace.

Δεν είναι μόνο τα πλαστικά απορρίμματα που συναντούμε όπου κι αν βρεθούμε, αυτό είναι μόνο η “κορυφή του παγόβουνου”. Το πλαστικό μιας χρήσης είναι τεράστια απειλή για τη βιοποικιλότητα (πόσες φορές έχουμε διαβάσει για ζώα που βρέθηκαν νεκρά, με στομάχια γεμάτα πλαστικά;) και ήδη ρυπαίνει κάθε οικοσύστημα του πλανήτη, από τις ψηλότερες βουνοκορφές ως τον βυθό των ωκεανών. Η Greenpeace στην Ελλάδα έχει καταγράψει σε απομονωμένες παραλίες της χώρας, όπως στον Χάρακα στην Εύβοια, αλλά και στον θαλάσσιο βυθό, εκατοντάδες πλαστικά απορρίμματα.

Το 99% του πλαστικού φτιάχνεται από ορυκτά καύσιμα, δηλαδή πετρέλαιο και ορυκτό αέριο. Όσο περισσότερο πλαστικό παράγουμε, τόσα περισσότερα ορυκτά καύσιμα χρειάζονται, άρα τόσο περισσότερο εντείνουμε την κλιματική κρίση. Τα προϊόντα από πλαστικό παράγουν εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε όλο τον κύκλο ζωής τους. Είναι ώρα για δράση, αφού αν δεν γίνει κάτι, οι εκπομπές αερίων που προέρχονται από το πλαστικό θα μπορούσαν να φτάσουν ως και το 19% των εκπομπών που συμφωνήθηκαν στη Συνθήκη του Παρισιού για το Κλίμα για το 2040.

Τελικά, η υγεία του περιβάλλοντος είναι άμεσα συνδεδεμένη και με την ανθρώπινη υγεία, έτσι το πλαστικό είναι επικίνδυνο και για εμάς τους ίδιους. Καταναλώνουμε μικροπλαστικά μέσω της τροφής και του νερού, τα αναπνέουμε, τα απορροφούμε μέσω του δέρματός μας. Οι ακριβείς επιπτώσεις τους στην υγεία μας είναι αντικείμενο μελέτης από την επιστήμη, όμως οι πρώτες μελέτες δείχνουν ότι τα χημικά που προέρχονται από τα πλαστικά είναι βλαβερά για εμάς.

A Greenpeace Turkey campaigner sits behind a banner saying 'Wasted Land' and investigates a waste pile in Seyhan, Adana Province, Turkey 

Όμως ας μην απογοητευόμαστε γιατί η δραστική μείωση της πλαστικής ρύπανσης είναι ένας στόχος εφικτός, που μέσω της πρωτοβουλίας κυβερνήσεων και εταιρειών θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα!

Όσο γράφονται αυτές οι γραμμές, διεξάγεται στο Παρίσι η δεύτερη συνάντηση της Διακυβερνητικής Επιτροπής Διαπραγματεύσεων της Περιβαλλοντικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την πλαστική ρύπανση (INC2), η οποία έχει στόχο να συμφωνήσει σε μια νομικά δεσμευτική Παγκόσμια Συνθήκη για τα Πλαστικά.

Μια τέτοια ισχυρή Συνθήκη είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης, αφού θα επιβάλλει δεσμεύσεις για μείωση της παραγωγής πλαστικού μιας χρήσης από τις εταιρείες, θα διασφαλίζει δίκαιη μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών και μηδενικών απορριμμάτων με βάση την επαναχρησιμοποίηση, θα κρατά τα ορυκτά καύσιμα που απαιτούνται για την παραγωγή πλαστικού στο έδαφος και θα φροντίσει για ένα ασφαλές και δίκαιο σύστημα εμπορίας και απόρριψης πλαστικών απορριμμάτων, που θα ξεφεύγει από τις τωρινές ανεπαρκείς λύσεις της ανακύκλωσης, της καύσης και της εξαγωγής πλαστικών αποβλήτων.

Gannets (northern gannet Morus bassanus) on the "Lummenfelsen" on Heligoland. The birds use plastic waste and parts of fishery nets (Dolly ropes) to build their nests on the rock. The ropes can lead to death by strangulation. Seevoegel/Basstoelpel (Morus bassanus) mit Plastikmuell auf dem "Lummenfelsen" auf Helgoland. Die Voegel nutzen Plastikmuell und Teile von Fischernetzen (Dolly Ropes) um ihre Nester zu bauen. Viele Voegel erhaengen sich an den Plastikleinen. 

Χρειαζόμαστε μια ισχυρή Παγκόσμια Συνθήκη για τα Πλαστικά, ώστε να “κλείσουμε τη βρύση” του πλαστικού μιας χρήσης και να παραδώσουμε έναν καθαρότερο και ασφαλέστερο πλανήτη στις επόμενες γενιές, και μπορούμε να το πετύχουμε! Η Greenpeace συμμετέχει στην παγκόσμια προσπάθεια για την υπογραφή μιας τέτοιας Συνθήκης, μαζί με οργανώσεις, φορείς, ομάδες, επιστήμονες και δεκάδες χιλιάδες πολίτες που καλούν τους ηγέτες των κρατών να έρθουν σε συμφωνία.

Διεκδίκησε κι εσύ ένα μέλλον μακριά από τα πλαστικά μιας χρήσης!

Πηγή: news247.gr

© 2023 Grand Cover Πράκτορες Ασφαλειών

+πατήστε ENTER για να προχωρήσετε
+πατήστε ENTER για να προχωρήσετε

logo agent 171x99

Μια νέα ιδέα στην ασφάλιση...

Τ: 210 34 55 090 E: info@grandcover.gr
Πειραιώς 205, 177 78 Ταύρος
ΑΦΜ: 801016808 Αρ. ΓΕΜΗ: 147021303000